BUCH in de Bajes

Documentaireserie waarin Nicole Buch een intrigerende kijk geeft in de Penitentiaire Inrichting (PI) Rotterdam. In deze ruige stadsgevangenis zitten mannen vast voor de meest uiteenlopende delicten. Van winkeldiefstal, inbraak, fraude en zedendelicten tot afpersing, zware mishandeling, moord en doodslag. Ook zitten er mannen die verdacht worden van en het aanzetten tot terrorisme, haatzaaien en ronselen. Mannen waar heel Nederland het over heeft en die Nicole heeft geïnterviewd tijdens haar maandenlange verblijf. Ze volgt met haar camera´s alle gebeurtenissen, calamiteiten en procedures en is nauw betrokken bij zaken die normaal gesproken achter gesloten deuren plaatsvinden. Maar in deze serie is ook te zien hoe gedetineerden worden voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij. Nicole praat met hen over het leven na de bajes en over geloof, liefde en hoop op een betere toekomst.

BUCH, Burgers & Buitenlui

De opvolger van Sex voor de Buch werd Buch, Burgers & Buitenlui, waarin Menno op bezoek ging bij mensen met ongebruikelijke eigenschappen of gewoontes, aparte liefhebberijen of een niet-alledaagse levensstijl. Alleen was seks nu niet meer de verbindende factor. De sleutelwoorden waren: spraakmakend, emotioneel, grappig, schokkend soms ook, maar altijd uitzonderlijk en opvallend. De motor van de programma’s was Menno’s nieuwsgierigheid en zijn talent voor het voeren van bijzondere gesprekken. Als rode draad in het programma dook Menno het uitgaansleven in, iedere aflevering in een andere stad en in een andere horecagelegenheid, voor de gelegenheid omgedoopt in De Kroeg van Buch.

BUCH in de Branding

Bij Buch in de branding trok Menno in een oude stadsbus in de zomer van 1999 langs de Nederlandse kust op zoek naar verhalen. Hij liet de stoelen en banken uit de bus slopen en onder zijn leiding werd de bus opnieuw ingericht en voorzien van een hangmat en een elektronisch orgel voor gezellige muziek. In Amsterdam ging hij langs plekken waar zwervers te vinden waren, om hen uit te nodigen met hem mee op vakantie te gaan naar Texel. Hij wilde de daklozen een beetje verwennen.

De Relatieman

Toen Menno eens voor zaken naar de Verenigde Staten vloog, had hij een tussenstop in IJsland. Hij ontdekte dat het hele vliegtuig vol zat met vrijgezellen die een weekend gingen stappen in Reykjavik. Dat zette hem aan het denken: waarom was er geen televisieprogramma voor deze grote groep zoekenden? Hij las dat alleen Nederland al 2,8 miljoen alleengaanden telde en dat deze bevolkingsgroep de komende jaren nog verder zou groeien. Ze vlogen niet alleen naar populaire buitenlandse steden, in Nederland waren er zo’n vijfendertig clubs specifiek voor singles. Zo kwam in 2001 Menno’s volgende tv-project De Relatieman tot stand. Maar het bleef niet bij een televisieprogramma alleen. Het werd het eerste grote multimediale project in Nederland: Naast het televisieprogramma werd er een krant uitgegeven, was er een internetsite en telefooninfrastructuur.

Nightclub

Begin 2003 werd Menno anchorman van Veronica, gevestigd in het voormalig AVRO gebouw aan de ’s Gravelandseweg in Hilversum. Iedere avond ging hij live met zijn dagelijkse talkshow Nightclub. Menno ontving gasten uit de politiek, de actualiteit en de wereld van entertainment. Hij stelde op zijn authentieke manier zijn vragen; de vragen die kijkers ook zouden stellen aan gasten die in het nieuws zijn. Hij maakte daarbij gebruik van vaste correspondenten, onder andere Bernard Hammelburg voor de wereldpolitiek, Evert Santegoeds voor de showbizz en Peter J. Muller voor het bijzondere nieuws. Op vrijdag schakelde hij live naar Kleine Menno, een negenjarig ventje uit Wassenaar, met wie hij de week doornam. Kleine Menno was een kloon Menno.

Sex voor de BUCH

De verhalen bij de 06 lijnen werden de grondslag voor Sex voor de Buch. Bij Sex voor de Buch konden de kijkers hun seksueel wensen kenbaar maken en deze werden in vervulling gebracht. Veronica zond het programma twee seizoenen uit vanaf 1997. Tevens werd er een serie Sex na de Buch gemaakt, waarbij Menno gasten uit het programma op een vakantiepark uitnodigde om te kijken hoe het hen na hun deelname aan Sex voor de Buch was vergaan. Sex voor de Buch werd één van de meest spraakmakende programma’s uit de Nederlandse televisiegeschiedenis.