BUCH buiten de Bajes

In de zesdelige serie ‘Buch Buiten De Bajes’ dook Nicole Buch, in 2014 zelf slachtoffer van een brute gewapende overval, in de wereld van de Top600, de zeshonderd lastigste criminelen van Amsterdam. Wie zijn deze jongens en meisjes, mannen en vrouwen, die andere mensen overvallen, beroven, bedreigen of mishandelen? Waarom doen ze het en hoe kan er voor worden gezorgd dat ze er mee stoppen? Nicole volgde deze daders op weg naar een nieuw leven, waarbij het thema resocialisatie centraal staat. Zij spreekt met slachtoffers, hulpverleners én natuurlijk de daders die moet reïntegreren.

Uitzending: Vanaf donderdag 12 maart 2017 om 21.30 uur bij RTL 4.

meer info op www.rtl.nl

BUCH in de Bajes IV

Documentaireserie waarin Nicole Buch een intrigerende kijk geeft in de Penitentiaire Inrichting (PI) Rotterdam. In deze ruige stadsgevangenis zitten mannen vast voor de meest uiteenlopende delicten. Van winkeldiefstal, inbraak, fraude en zedendelicten tot afpersing, zware mishandeling, moord en doodslag. Ook zitten er mannen die verdacht worden van en het aanzetten tot terrorisme, haatzaaien en ronselen. Mannen waar heel Nederland het over heeft en die Nicole heeft geïnterviewd tijdens haar maandenlange verblijf. Ze volgt met haar camera´s alle gebeurtenissen, calamiteiten en procedures en is nauw betrokken bij zaken die normaal gesproken achter gesloten deuren plaatsvinden. Maar in deze serie is ook te zien hoe gedetineerden worden voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij. Nicole praat met hen over het leven na de bajes en over geloof, liefde en hoop op een betere toekomst.

Uitzending: vanaf donderdag 21 maart 2015 om 21.30 uur bij RTL 4.

BUCH in de Bajes III

Het hoogste percentage vrouwelijke gevangenen van de Europese Unie staat op naam van Nederland. Daar waar normaalgesproken gemiddeld 4 procent van de gevangenen vrouw is, is dat in Nederland ruim twee keer zoveel: 8,7 procent. In de afgelopen tien jaar is dit cijfer verdubbeld. Tijd voor Menno Buch om in de grootste vrouwengevangenis van Nederland te verblijven voor zijn programma ‘Buch In De Bajes lll Vrouwen’. In de Limburgse P.I. Ter Peel begeeft hij zich tussen vrouwen in de leeftijd van 18 tot 80 jaar die achter slot en grendel zitten voor de meest uiteenlopende misdrijven; van diefstal, mishandeling en oplichting tot drugshandel en moord. Wat dreef deze vrouwen tot hun daad? Of zijn ze juist het ‘slachtoffer’?

De realiteit in de vrouwengevangenis verschilt sterk van die in een mannenbajes. Menno kenmerkt het als: ‘Mannen zitten en vrouwen piekeren’. Vrouwen komen anders detentie binnen, ze beleven hun gevangenschap anders en ze gaan ook anders weer ‘naar buiten’. 70% van de gedetineerde vrouwen is moeder: zij dragen ook de verantwoordelijkheid voor hun gezin. Vaak is er sprake van verstoorde familierelaties en slechte gezinssituaties en worden de vrouwen in gevangenschap door de buitenwereld aan hun lot overgelaten.

Uitzending: Vanaf donderdag 17 april 2014 acht weken lang bij RTL 4 om 21.30 uur.

BUCH in de Bajes II

In de documentatieserie ‘Buch In De Bajes II’ duikt Menno Buch tien weken lang onder in de bizarre en bijzondere wereld van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in de PI Vught. Hij heeft intense gesprekken met medewerkers en hij duikt in de ziel van gevaarlijke gedetineerden. Meer dan 600 gedetineerden en ruim 800 medewerkers op een terrein van maar liefst 30 hectare waaronder de beruchte Extra Beveiligde Inrichting: dat is de Penitentiaire Inrichting van Vught. De Extra Beveiligde Inrichting hiervan is de strengst beveiligde inrichting van Europa. De gevaarlijkste gedetineerden, zoals de moordenaar van Theo van Gogh, en kopstukken uit de Nederlandse onderwereld en internationale maffia verblijven hier in minimale vrijheid. Het strenge regime van deze veel besproken PI is het decor van de nieuwe reeks van ‘Buch In De Bajes’ die start op donderdag 28 maart bij RTL 4. Wederom laat Menno Buch zien hoe het er binnen de muren van het Nederlandse gevangeniswezen aan toe gaat. Maar daar waar hij zich in Almere in een huis van bewaring met voornamelijk kortgestraften bevond, zitten in de PI Vught psychiatrische patiënten, TBS- ers, onhandelbare criminelen en langgestraften. Hij ervaart al snel dat er het hier veel strenger is dan in de meeste gevangenissen. Zo zijn er gevangenen die buiten hun cel altijd geboeid zijn en die individueel moeten luchten in overdekte kooien. Er zijn ook afdelingen waar de gedetineerden in feite patiënten zijn en de bewaarders verzorgers. De PI Vught beschikt tevens over een TBS longstay unit en Peniientieair Psuchiatrische Centra, maar het bekendste onderdeel is de Extra Beveiligde Inrichting, oftewel de EBI. Menno bezoekt deze en probeert te ervaren hoe het is om hier opgesloten te zitten.

Uitzending: wekelijks, vanaf donderdag 28 maart, tussen 21.30 en 22.30 uur bij RTL 4.

BUCH in de Bajes I

Na jaren van voorbereidingen gaat Menno Buch in 2012 een samenwerking aan met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en lanceert hij de serie ‘Buch in de bajes’. Nog niet eerder kreeg een cameraploeg toestemming om de dagelijkse realiteit van het leven binnen een gevangenis op de voet te volgen. Menno neemt zijn intrek in de Penitentiaire Inrichting Almere en volgt medewerkers en gedetineerden in hun werk en verblijf binnen de muren van een Nederlandse gevangenis. Menno’s persoonlijke motivatie was het feit dat hij als vrijwilliger al lange tijd betrokken was bij gedetineerden en dat er door zijn persoonlijke ervaringen een oprechte interesse was ontstaan voor wat er achter de muren allemaal gebeurt.

In deze exclusieve reeks van acht afleveringen volgt Buch de medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in de PI Almere, van bewaarder tot gevangenisdirecteur. Hoe is het om in een gevangenis te werken? Waar krijgt men dagelijks mee te maken? En hoe nemen zij moeilijke beslissingen? Buch volgt ook diverse gedetineerden. Waarom zitten zij hier? Hoe is het zo ver gekomen en hoe gaan ze om met hun tijd in detentie? Gaan ze hun leven beteren als ze weer buiten staan? Verder ontmoet hij vrijwilligers, familieleden en advocaten. De serie toont wat er gebeurt vanaf het moment dat iemand de penitentiaire inrichting voor het eerst betreedt, waar de dagelijkse routine uit bestaat en wat het gevangenschap met de gedetineerden en de betrokkenen doet. Dat de detentie over het algemeen zwaar valt, laat zich raden; het gebrek aan contact met de buitenwereld, de beperking van vrijheden en in sommige gevallen ook gevoelens van schuld en schaamte zijn dingen waar gedetineerden dagelijks mee geconfronteerd worden.

Uitzending RTL 4: vanaf zondag 15 april 2012, wekelijks tussen 20.00 en 21.00 uur.

Nightclub

Begin 2003 werd Menno anchorman van Veronica, gevestigd in het voormalig AVRO gebouw aan de ’s Gravelandseweg in Hilversum. Iedere avond ging hij live met zijn dagelijkse talkshow Nightclub. Menno ontving gasten uit de politiek, de actualiteit en de wereld van entertainment. Hij stelde op zijn authentieke manier zijn vragen; de vragen die kijkers ook zouden stellen aan gasten die in het nieuws zijn. Hij maakte daarbij gebruik van vaste correspondenten, onder andere Bernard Hammelburg voor de wereldpolitiek, Evert Santegoeds voor de showbizz en Peter J. Muller voor het bijzondere nieuws. Op vrijdag schakelde hij live naar Kleine Menno, een negenjarig ventje uit Wassenaar, met wie hij de week doornam. Kleine Menno was een kloon van Menno.

Uitzending: Veronica, voorjaar 2003, dagelijkse talkshow, live vanuit het Veronicagebouw aan de ’s Gravelandseweg in Hilversum. 

De Relatieman

Toen Menno eens voor zaken naar de Verenigde Staten vloog, had hij een tussenstop in IJsland. Hij ontdekte dat het hele vliegtuig vol zat met vrijgezellen die een weekend gingen stappen in Reykjavik. Dat zette hem aan het denken: waarom was er geen televisieprogramma voor deze grote groep zoekenden? Hij las dat alleen Nederland al 2,8 miljoen alleengaanden telde en dat deze bevolkingsgroep de komende jaren nog verder zou groeien. Ze vlogen niet alleen naar populaire buitenlandse steden, in Nederland waren er zo’n vijfendertig clubs specifiek voor singles. Zo kwam in 2001 Menno’s volgende tv-project De Relatieman tot stand. Maar het bleef niet bij een televisieprogramma alleen. Het werd het eerste grote multimediale project in Nederland: Naast het televisieprogramma werd er een krant uitgegeven, was er een internetsite en telefooninfrastructuur.

Uitzending: Veronica,voorjaar 2001, wekelijks donderdagavond primetime.

De Zomerbuch

Wanneer Menno Buch op pad gaat komen hem de meest uiteenlopende verhalen ter ore. Zijn open persoonlijkheid en oprechte aandacht voor mensen, maakt dat velen hun verhalen bij hem kwijt willen. In de zomer van 1999 verblijft Menno Buch met zijn crew in Scheveningen , waar hij dagelijks het talud afdwaalt en de meest uiteenlopende gesprekken met mensen heeft. Mooie menselijke verhalen komen op zijn pad. Zo spreekt hij de straatmuzikant van Maastricht, die hem vertelt over zijn psychoses, spreekt hij meiden die weggelopen zijn uit een tehuis, hij loopt op met trainende militairen, nestelt hij zich in het zand bij een multi culti picknick en beluistert en bevraagt hij openhartigheden over echtscheidingen en seks.

Uitzending: Veronica, zomer 2000 twee maal per week, op de vrijdag- en zaterdagavond prime time.

 

Hoe hoort het eigenlijk?

In de negendelige serie Hoe hoort het eigenlijk , die rond de eeuwwisseling bij Veronica werd uitgezonden, gingen Menno Buch en zijn tegenpool Theo van Gogh op zoek naar de normen en waarden in 2000. De serie is deels gedramatiseerd : in het verhaal zijn Menno en Theo neefjes van Amy Groskamp-ten Have en om aanspraak te maken op haar erfenis, wandelen zij op zoek naar normen en waarden langs thema’s als: ‘Moet het koningshuis verdwijnen?’ , ‘Nemen vrouwen de macht over?’ en ‘Maakt liefde blind. De tegenstellingen, de grenzeloosheid, het cynisme en de verbale kracht van de de heren, representeert de grenzeloosheid, maar maakt de Veronicakijker bewust van de tegenstellingen in de maatschappij.

Uitzending: Veronica,prime time, voorjaar 2000.

BUCH

In de serie BUCH komen de meest uiteenlopende verhalen en de meest gevarieerde thema’s aan de orde. Menno Buch portretteert in deze reeks opmerkelijke mensen in de Nederlandse samenleving. Dat varieert van mensen die als hobby hebben om in vleeshaken te gaan hangen, tot een man die leeft op duivenvoer en een lief oud dametje, die Menno meeneemt in haar (droom-) wereld van de engelen, die bij haar in de tuin wonen. Hij spreekt een gothic meneer die slaapt in een doodskist en moet zijn neus dichtknijpen bij de mensen die elkaar met gloeiendhete scheermesjes brandmerken.

Wij als mensen zijn geneigd snel over anderen en situaties te oordelen; als iemand ook maar even afwijkt van de geijkte patronen en de gebaande paden, dan wordt deze vaak keihard veroordeelt en ondervindt men hier nadeel van. Onder het motto van tolerantie en het uitgangspunt: ‘Dit kan je buurman of buurvrouw zijn’, opent Buch met deze serie wederom de ogen van mensen met een veroordelend, kortzichtig of terughoudend wereldbeeld.

Uitzending: Veronica, prime time in het najaar van 1999.

BUCH in de Branding

Bij Buch in de branding trok Menno in een oude stadsbus in de zomer van 1999 langs de Nederlandse kust op zoek naar verhalen. Hij liet de stoelen en banken uit de bus slopen en onder zijn leiding werd de bus opnieuw ingericht en voorzien van een hangmat en een elektronisch orgel voor gezellige muziek. In Amsterdam ging hij langs plekken waar zwervers te vinden waren, om hen uit te nodigen met hem mee op vakantie te gaan naar Texel. Hij wilde de daklozen een beetje verwennen.

Uitzending: Veronica, zaterdagavond, zomer 1999.

BUCH, Burgers & Buitenlui

De opvolger van Sex voor de Buch werd Buch, Burgers & Buitenlui, waarin Menno op bezoek ging bij mensen met ongebruikelijke eigenschappen of gewoontes, aparte liefhebberijen of een niet-alledaagse levensstijl. Alleen was seks nu niet meer de verbindende factor. De sleutelwoorden waren: spraakmakend, emotioneel, grappig, schokkend soms ook, maar altijd uitzonderlijk en opvallend. De motor van de programma’s was Menno’s nieuwsgierigheid en zijn talent voor het voeren van bijzondere gesprekken. Als rode draad in het programma dook Menno het uitgaansleven in, iedere aflevering in een andere stad en in een andere horecagelegenheid, voor de gelegenheid omgedoopt in De Kroeg van Buch.

Uitzending: Veronica, voorjaar 1999.

Sex voor de BUCH

De verhalen bij de 06 lijnen werden de grondslag voor Sex voor de Buch. Bij Sex voor de Buch konden de kijkers hun seksueel wensen kenbaar maken en deze werden in vervulling gebracht. Veronica zond het programma twee seizoenen uit vanaf 1997. Tevens werd er een serie Sex na de Buch gemaakt, waarbij Menno gasten uit het programma op een vakantiepark uitnodigde om te kijken hoe het hen na hun deelname aan Sex voor de Buch was vergaan. Sex voor de Buch werd één van de meest spraakmakende programma’s uit de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Uitzending: Maandagavond 23.30 uur live bij Veronica.  Twee seizoenen: in 1997 en 1998. In het najaar van 1998 zond Veronica bovendien in het bijzijn van de internationale pers, het ‘Sex voor de Buch – Gala’ uit, 2,5 uur live vanuit Marcanti plaza in Amsterdam.